Categorieën
Nieuws

Weer een topper stopt..

15 augustus 1959 is een belangrijke dag in zijn leven. Er volgen er nog vele en binnenkort zijn er weer twee belangrijke dagen. De eerste belangrijke wordt gestuurd door de tweede. Op 15 augustus hoopt hij zijn 60e verjaardag te vieren. De man is nog een jonge god en is nog heel actief.

Toch neemt hij weloverwogen het besluit om definitief een punt achter zijn scheidsrechtersloopbaan bij de KNVB te zetten. Na 25 jaren  zal zijn ritueel weer eens wijzigen. Geen spanning meer over welke aanstelling volgt. Geen wedstrijdspanning meer. Geen voldaan gevoel meer dat er weer een wedstrijd goed verlopen is. De wegen van de KNVB en Ronald gaan scheiden.

Het begon allemaal in het najaar van 1976. Docent Sven Göransson leerde hem de eerste kneepjes van het vak en samen met o.a. Frits de Koning (die al lang gestopt is) is Ronald na de cursist scheidsrechter veldvoetbal.

De eerste ervaringen worden opgedaan bij Dio. Ronald vindt het leuk, DIO is blij en Ronald is het hele weekeinde onder de pannen en fluit er lustig op los. Maar Ronald wil meer. In 1978 neemt hij een belangrijke stap en meldt zich in Santpoort bij de afdeling Haarlem van de KNVB. In de bekwame handen van Bram Been volgen de aanstellingen elkaar op en ook de promoties. Begonnen in groep 4 met wedstrijden in de reserve zesde klasse, bijvoorbeeld bij ODIN’59 15 stoomde Ronald door naar groep 1 in de afdeling. Daar kwamen verenigingen voorbij zoals SVJ en SCW.

Als je onder de hoede van Bram terecht kwam, betekende dat ook dat hij altijd een wedstrijd voor je had. Twee keer in het weekeinde, door de weeks. Bram zorgde ook voor de contacten met de HSV. En jonge hond Ronald doet dit met heel veel plezier.

Elke veertien dagen is er om de week op vrijdag de grote dag. Dan heeft de PTT de Officiële Mededelingen in de brievenbus gestopt. Wordt snel gekeken welke aanstellingen er voor de komende twee weken is. Met af en toe de grote teleurstelling dat er weer eens sprake is van de reservelijst. Daarna wordt de OM van voor tot achter gelezen en wordt gekeken welke collega bij welke wedstrijd staat aangesteld.

In 1984 is er dan nog een kers op de taart als Ronald wordt uitgenodigd voor het scheidsrechtersinternaat in Santpoort. Onder leiding van Herman van Duuren werden Ronald, Dirk Akkerman, Rick de Meijer, Tom Nikkels en andere collega’s een week lang overgoten met technische dagen, thema-bijeenkomsten, conditietrainingen en nog meer. Coryfeeën als Jan Keizer, Ignace van Swieten en Sinterklaas bezochten in deze warme periode de Wüstelaan. Een week om nooit te vergeten. Heel veel geleerd en met nog meer enthousiasme worden de volgende wedstrijden gefloten.

Eén van de mooie anekdotes is die keer dat Bram weer eens iemand nodig had en Ronald naar SCW in Rijsenhout moest. Was alleen een probleem. Een auto was niet beschikbaar. Geen nood! Er wordt een auto geleend. Die wordt in de prak gereden. Ander vervoer geregeld en ja, de wedstrijd bij SCW staat gewoon onder leiding van Ronald!

Dan komt het moment dat het vrije leven een andere wending neemt. Ronald leert Henny kennen (of andersom). De klik is zo groot dat er een contract voor het leven getekend wordt en dat wordt groots gevierd. Het huwelijk wordt gevolgd door een ander hoogtepunt, de geboorte van Fiorella. Daarom besluit Ronald zijn fluit op te bergen en zegt de groene velden vaarwel.

Als Fiorella allang pappa’s hand niet meer nodig heeft, begint het toch weer te kriebelen. De fluit komt van zolder en het is 2008 als scheidsrechter Roos zijn carrière vervolgt met jeugd- en dameswedstrijden bij Overbos.

De ambitie reikt toch verder en Ronald meldt zich in 2009 bij de KNVB in Amsterdam. Het vier-cijferige lidmaatschapsnummer is veranderd naar een lange code: MKWS23M. De OM wordt vervangen door digitale aanstellingen, de afdelingen zijn verdwenen en nu zijn er districten. Eerst negen, later zes. Het groene gras bevalt Ronald wel weer. Eerst de jeugd op zondag, later naar de zaterdag.

Het voorlaatste hoogtepunt dient zich aan. In 2012 volgt er een onverwachte promotie van naar jeugd 2, nu JC. Er volgen prachtige wedstrijden. Met als krenten in de pap wedstrijden tussen betaald voetbal organisaties. Almere City-NEC, AZ-Vitesse en de kleine klassieker Ajax-Feyenoord.

Ronald begon bij zijn liefde HFC Haarlem en eindigt bij zijn tweede liefde Feyenoord. De cirkel is rond. Na 25 jaar wedstrijden voor de KNVB geleid te hebben, eindigt zijn route door Noord Holland en de Randstad in Rotterdam met de wedstrijd Feyenoord JO16 – FC Twente JO16.

In Enschede won Feyenoord met 1-2. Vorige week kon de kampioensvlag in de top. Dus alles is aanwezig voor een mooie, sportieve wedstrijd onder leiding van Ronald.

Fiorella en man Arnold hebben de verrekijker meegenomen en hopen vanuit het mandje onder de ballon nog een glimp van Ronald op te vangen maar zullen zeker later de prachtige verhalen horen.

Ronald, een groot scheidsrechter, fijne collega, enthousiaste trainingsmaat, hangt zijn fluit in de wilgen en gaat samen met Henny genieten van de andere mooie dingen van het leven.

Namens alle spelers en collega’s, namens de KNVB, namens de HSV: dank, dank , dank voor je fijne leiding, voor je inzet! Je enthousiaste acties binnen de HSV, het stimuleren van de sponsoren, het organiseren van evenementen, het verzorgen van de copy voor het clubblad, het uitdragen van de hobby bij scheidsrechtercursussen. Je bent er altijd, opgewekt, gemotiveerd.

Tenslotte is er nog één afspraak die we met elkaar moeten maken. Er zijn trainingsmaatjes die zo’n 20-25 jaar ouder zijn en ook niet meer fluiten. Er is dus geen enkele reden om niet meer te komen trainen. Andersom, het is juist nu nog meer noodzakelijk om te blijven trainen. Je sportieve weekeinde invulling komt te vervallen. De zomertrainingen komen er aan en vanaf september moet je de donderdagavond vrij houden……

 

Een verslag van zijn laatste wedstrijd volgt spoedig.

 

-Jos Angevaare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *